Antwerpse politie opent de jacht op fietsers

Fietsers in Antwerpen zijn opgejaagd wild. Automobilisten scheren zich er rakelings voorbij, snijden ze te pas af of rijden ze gewoon omver. De fietser is de sukkel van de straat, en als het nog niet erg genoeg is doet de Antwerpse politie er nog een schepje bovenop. Diezelfde politie, u wel bekend van de  ‘bottinekes‘- of  Mega Toby en het Sproetje – affaire. Het is tijd voor een rondje bicycle bashing.

Uitgerekend nu, anderhalve maand na alweer een dodelijk ongeluk in Antwerpen gaat de lokale politie jacht maken op “asociale fietsers”.  Er wordt nultolerantie ingevoerd tegenover elke fietser die een ‘overtreding’ begaat, eerst nog sensibiliserend, dan strafmatig.

Een storm van protest en publieke verontwaardiging barstte vrijwel meteen na de aankondiging uit: “Als het aantal fietsers stijgt, zorg er dan voor dat die fietsers meer ruimte krijgen. Die ruimte moet dan maar ten koste gaan van de auto’s, die fietsers doodrijden. Zo eenvoudig is het.”, stelt de Fietsersbond.

In het persbericht van de Antwerpse politie is te lezen: “Asociaal, gevaarlijk en/of foutief verkeersgedrag verhogen enkel het risico op slachtofferschap. Tegelijkertijd is er de objectieve vaststelling dat het aantal fietsers sterk stijgt. Het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn, zit eveneens in stijgende lijn. Er deden zich recent ook twee dodelijke ongevallen voor tussen fietsers onderling.”

Het is duidelijk waar men naar toe wil, de schuld voor dodehoeksongevallen bij de fietser leggen, en niet die bij de persoon in de stalen kooi. Opmerkelijk is dat de politiewoordvoerder in een blits filmpje zegt dat fietsen niet op het voetpad mogen geparkeerd worden, waar dan wel?

Fietsers zijn kwetsbaar en veroorzaken nauwelijks ongevallen, onderling tussen fietsers is dat cijfer zelfs op één hand te tellen.  De toevloed aan meer fietsers is een bedreiging voor de automobilist die aan terrein verliest. Jarenlang domineerden zij het straatbeeld en waren zij koning van de weg, daar komt geleidelijk maar vooralsnog traag, verandering in.

Twee jaar geleden waren de voetgangers nog schietschijf van dienst, toen had de Antwerpse politie op sociale media een lijstje van belangrijkste ongevallen met voetgangers uit de duim gezogen. Kritische vragen omtrent het gebruikte cijfermateriaal bleven onbeantwoord, reacties van lokale politici uit de oppositie werden zelfs gecensureerd.

 

Reageer als eerste

Geef een reactie