Piet Wittevrongel uitgesloten uit Beeldenroute Lissewege

De kunstenaar Piet Wittevrongel mag niet meer exposeren op de Beeldenroute in Lissewege. De organisatie wil geen ‘controversiële’ kunstwerken meer.

Piet Wittevrongel exposeerde in voorgaande edities onder meer nog met zijn ‘Vlaamse Vredesleeuw’ op de Beeldenroute. Deze editie werd Wittevrongel’s niet geselecteerd en zodoende is er geen werk van hem te bewonderen.

Protest

Uit protest plaatste hij dan maar zelf zijn kunstwerk in hartje Lissewege. Dit was echter niet naar de zin van de organisatie, dat het kunstwerk wat later door de politie liet verwijderen.

Aanleiding was de Onafhankelijkheidsdag (4th of July) in Amerika. Het beeld is een aanklacht tegen de globaliserende onverdraagzaamheid en die van de organisatoren die geen kritische kunst willen plaatsen.

De kunstenaar kon later zijn beeld plaatsen op een stukje privéterrein net voor het station van Lissewege waar het nog steeds staat.

21 juli

Op 21 juli, de dag waarop we zelf de beeldenroute bezochten, zorgde Piet Wittevrongel voor nog wat extra controverse door een beeld van koningin Mathilde te plaatsen met het onderschrift: ‘Je suis Mathilde, Vive la république’. Ook deze onderneming was geen succes, opnieuw moest het beeld weg van de organisatie.

Ook vorig jaar plaatste hij hier een beeld van Mathilde, die werd toen gestolen.

Enkel ‘mooie’ kunstwerken

De organisatie verklaart dat er heel veel deelname-aanvragen zijn. Men wil er een ‘mooie’ route van maken zonder ‘controverse’.

Een vreemde uitspraak want het is juist dat waar kunst om draait; aanzetten tot denken en er verschillende meningen op nahouden.

Meer weten over de Beeldenroute?
> Beeldenroute Lissewege, kunst in een pittoresk dorp


Het beeld uit 2015 dat werd gestolen

 

Reageer als eerste

Geef een reactie